Julemarkedscruise på Elben - Dresden, Meissen, Wittenberg og Magdeburg
Lesertur Aftenposten

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Dresden
 • Gyldig fra
  29-11-2019
 • Gyldig til
  03-12-2019
 • Varighet
  5 dager
 • Overnatting
  Lugar
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 10.940,-
Glitrende lys, blinkende stjerner, glühwein, duften av pepperkaker og julesanger – tyske julemarkeder har en unik atmosfære. I adventstiden viser byene langs Elben seg fra sin beste side: Fra den vakkert dekorerte Frauenkirchen i Dresden, til adventskalenderen på rådhuset i Meissen, julegaveshopping i historiske Wittenberg og hansabyen Magdeburg. Nyt stemningen på julemarkedene i disse minneverdige byene.

Drikkevarer er inkludert.

Høydepunkter:
 • Dresden – tidligere en av Europas vakreste byer
 • Meissen, kjent for Meissenporselen
 • Wittenberg – reformasjonens krybbe
 • Hansabyen Magdeburg
 • Smak på den originale Dresdner Christstollen
 • Kjøp håndlaget julepynt på julemarkedene

Program

Dag 1, fredag 29. november
Oslo – München – Dresden

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om morgenen. Sammen flyr vi med Lufthansa til München og derfra videre til Dresden. Busstransport til skipet, hvor vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren. 
Før eller etter middag har vi mulighet til å besøke byens store julemarked, som heter Dresdner Striezelmarkt. Julemarkedet i Dresden har blitt arrangert siden 1434, og er dermed et av de eldste julemarkedene i Tyskland. Dresdner Striezelmarkt ligger på Altmarkt, i hjertet av den historiske bykjernen. Her kan du la deg friste av regionale spesialiteter som treskjærerprodukter fra Erzgebirge, stoff med blåmønstret trykk fra Lausitz og Herrnhuter Stern – en karakteristisk adventsstjerne. I tillegg kan du kjøpe Pflaumentoffel (små figurer laget av svisker), Pulsnitzer Pfefferkuchen (pepperkaker med sjokoladeovertrekk fra Pulsnitz) og den originale Dresdner Christstollen – en tradisjonell tysk julekake. I Dresden er Christstollen en del av byens kulturarv og må lages etter en oppskrift fra Stollen Schutzverband (Stollenforbundet). Kakene blir kontrollert og må gjennom en kvalitetstest før de får det offisielle seglet som beviser at det er en ekte Dresdner Christstollen.
Skipet ligger ved kai over natten i Dresden.

Dag 2, lørdag 30. november
Dresden – Meissen

Frem til andre verdenskrig var Dresden regnet som en av Europas vakreste byer, og ble kalt Nord-Europas Firenze eller Elbflorenz, men mot slutten av krigen ble byen utsatt for massiv bombing av allierte fly. Omfattende gjenoppbygging og restaurering har gradvis gitt Dresden noe av sin gamle skjønnhet tilbake. 
Etter frokost tilbys det en valgfri byrundtur i Dresden med buss og til fots. På bussrundturen får vi et overblikk over byens største severdigheter. Deretter fortsetter turen til fots gjennom Dresdens historiske sentrum – forbi barokkpalasset Zwinger, den gjenoppbygde Frauenkirche, og den verdensberømte Semperoperaen. Etterpå er det tid til å utforske byen og julemarkedet videre på egen hånd. 
Retur til skipet for lunsj. Mens vi spiser kaster MS Junker Jörg loss og cruiset på Elben begynner. Etter to-tre timer kommer vi til neste havn – Meissen, best kjent for det vakre porselenet som bærer byens navn. I bykjernen ligger mange vakre renessansebygninger, samt rådhuset og Vår Frues kirke (Frauenkirche) i gotisk stil. Over byen troner det store slottet Albrechtsburg fra 1400-tallet, som var det første tyske slottet bygget for boligformål. 
I adventstiden danner den gamle markedsplassen, med det gotiske rådhuset, bygningene i renessansestil og Vår frues kirke, bakteppet for byens julemarked. De festpyntede bodene frister med både julegaver, julepynt og glühwein. I adventstiden blir rådhuset omgjort til en gigantisk advents­kalender, som skjuler 24 førjulsoverraskelser bak de blå vindusskoddene. Skipet blir liggende ved kai i Meissen over natten.

Dag 3, søndag 1. desember
Meissen – Wittenberg

Etter frokost kan du bli med på en valgfri byrundtur i Meissen. Turen starter med et besøk i porselensfabrikken, hvor vi får innblikk i den kompliserte prosessen med å lage de håndmalte figurene og skulpturene. Meissenerporselen var det første porselen som ble produsert i Europa, og produksjonen har pågått uavbrutt siden 1708. Deretter kjører bussen opp til Albrechtsburg, som var residens for kurfyrstene av Sachsen og Thüringen. Utflukten avsluttes med en spasertur gjennom gamlebyen.
Midt på dagen fortsetter cruiset, og vi nyter en avslappende ettermiddag om bord. Sent om kvelden ankommer vi Wittenberg, hvor vi blir liggende i ro til neste dag.

Dag 4, mandag 2. desember
Wittenberg – Magdeburg

Wittenberg var et av de viktigste sentra for tysk politikk, kunst og kultur på 1500-tallet. Byens kalles gjerne Lutherstadt Wittenberg og var fødestedet for den protestantiske reformasjonen, som startet da Martin Luther i 1517 slo opp sine 95 teser på døren til slottskirken. Flere bygninger i sentrum av byen står på UNESCOs verdensarvliste, deriblant Luthers hjem, Lutherhaus. Julemarkedet i Wittenberg ligger på markedsplassen, omgitt av vakre bygninger og Stadtkirche Lutherstadt Wittenberg. Kirken er byens eldste bygning, og det var her Martin Luther holdt sine prekener.
På den valgfrie byrundturen om morgenen går dere i Luthers fotspor og besøker blant annet Lutherhaus. 
Klokken 12 legger skipet ut på siste etappe av cruiset, og ved middagstid ankommer vi Magdeburg. Hansabyen Magdeburg sies å være den tyske nasjonens vugge. Den første tysk­romerske keiseren, Otto den store, lot bygge en imponerende katedral her, og gjorde byen til erkebispesete og religiøst sentrum i middelalderen. Deler av byen er fortsatt preget av den grå sovjetiske arkitekturen fra perioden da Magdeburg tilhørte Øst-Tyskland. 
Skipet ligger ved kai i gangavstand fra sentrum av byen. De som ønsker kan ta en kveldstur i land og besøke julemarkedet på den gamle markedsplassen (Altermarkt).

Dag 5, tirsdag 3. desember
Magdeburg – hjemreise

Etter frokost har tiden kommet for å si farvel til skipet. Fra Magdeburg kjører vi med buss til flyplassen i Leipzig. Kjøretiden er rundt 1,5 time. Vi flyr med Lufthansa via München og er tilbake i Oslo tidlig kveld.
Utflukter

Om bord tilbys følgende utflukter
DagStedValgfri utfluktPris
1Dresden  
2DresdenByrundtur (3 timer)EUR 39
3MeissenMeissen porselen og byrundtur (3 timer)EUR 58
4WittenbergByrundtur (2,5 time)EUR 53
5Magedeburg  
 

MS Junker Jörg 4*-
Rederi: Viva Cruises
Byggeår: 1990, renovert 2012
Lengde: 94,8 m
Passasjerer: 110
 
Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar, et lite bibliotekhjørne, resepsjon og delvis overbygget soldekk med stort utendørs sjakkbrett. Om kvelden underholder en pianist i salongen. Wi-Fi er inkludert.
Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, minikjøleskap, TV, safe, interntelefon og aircondition. Standardlugarene på Smaragd- og Diamantdekk er 12 m² og har to separate senger. Suitene på Diamantdekk er 15 m² og har dobbeltseng og fransk balkong.
Pris
 Pris med A-kortPris uten A-kort
Standardlugar, Smaragddekkkr 10 940kr 11 690
Standardlugar, Diamantdekkkr 11 890kr 12 640
Suite, Diamantdekkkr 13 370kr 14 120
Pris pr. person i delt dobbeltlugar.   
Enkeltlugar*, Smaragddekkkr 11 980kr 12 730
Enkeltlugar*, Diamantdekkkr 13 190kr 13 940
* Dobbeltlugar brukt som enkeltlugar.

Abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får kr 750 i rabatt per person. Prisene er oppgitt over og beløpet trekkes fra i bookingprosessen. Abonnentsnummer må oppgis ved bestilling.
 
Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–Dresden/Leipzig–Oslo med Lufthansa
 • Flyskatter (kr 868 pr. juli 2019)
 • Transport flyplass–skip t/r
 • Havneavgifter 
 • Fire netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag  
 • Drikkevarer om bord
 • Minibar i lugaren (vann, brus og øl)
 • Norsk reiseleder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke: 
 • Valgfrie utflukter. De valgfrie utflutkene bestilles og betales om bord
 • Tips til skipets mannskap
 • Evnetuelt tips til lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 
Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka syv euro pr. person pr. dag til besetningen om bord, og cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene. 

Helse
Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Ilandstigning skjer via en smal landgang. Få skip har heis og på utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis. 
 
Forbehold
Elver er naturbaserte og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Det gis ikke refusjon for endringer i programmet forårsaket av force majeure.
Prisene er basert på valutakurser pr. juli 2019.