Elvecruise i Ukraina
med utenriksjournalist Morten Strand

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Kiev
 • Gyldig fra
  18-05-2020
 • Gyldig til
  30-05-2020
 • Varighet
  13 dager
 • Overnatting
  Lugar
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 17.990,-
Bli med utenriksjournalist Morten Strand til Ukraina.

Vi seiler på Ukrainas mektige elv, Dnepr, fra hovedstaden Kyjiv (Kiev) til den populære feriebyen Odesa (Odessa) ved Svartehavet, og tilbake til Kyjiv. Underveis får vi oppleve kosakkenes øy Khortitsa, havnebyen Kherson og båttur i Dneprdeltaet. Det blir også en liten avstikker til Vilkovo som ligger ved Donau.


Noen høydepunkter:
 • Kyjiv, Ukrainas hovedstad
 • Kosakkenes land på Khortitsa-øya
 • Båttur i Dneprdeltaet
 • Odesa – Svartehavets perle
 • Vilkovo ved Donaudeltaet
 • Dnipro – en by tidligere stengt for utlendinger
 • Foredrag om bord med utenriksjournalist i Dagbladet, Morten Strand

Program

Dag 1, mandag 18. mai
Oslo – Kyjiv

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om morgenen. Sammen flyr vi med Lufthansa via Frankfurt til Kyjiv (KIev). Fra flyplassen er det buss til kaien hvor MS Dnieper Princess venter. Vi sjekker inn og finner oss til rette om bord før vi møtes til en velkomstdrink etterfulgt av middag. Skipet ligger ved kai i Kyjiv over natten.
 
Dag 2, tirsdag 19. mai
Kyjiv

Kyjiv ble grunnlagt på 400-tallet, og var en viktig by langs handelsruten mellom Skandinavia og Konstantinopel. Byen har i dag rundt 2,5 millioner innbyggere og består av en blanding av gamle religiøse bygninger og moderne sovjetarkitektur. Om morgenen skal vi på byrundtur med lokalguide. Vi ser St. Michael-katedralen med sine gylne kupler og karakteristiske blå fasade, operahuset, Uavhengighetsplassen og den 62 meter høye Moderland­statuen. Rundturen avsluttes med et besøk i St. Sofia-katedralen. Den vakre kirken, som står på UNESCOs verdensarvliste, er oppkalt etter Hagia Sofia i Istanbul og har mye av den samme bysantinske arkitekturen. Retur til skipet for lunsj.
Om ettermiddagen kan du utforske Kyjiv videre på egen hånd. Alternativt tilbys det en valgfri utflukt til Petsjerskaja Lavra, også kalt Grotteklosteret. Det vakre klosteret ble bygget på 1100-tallet, og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1990. Det tilbys også en valgfri konsert med Ukrainas nasjonalkor. Klokken 18.00 kaster skipet loss og cruiset begynner.
 
Dag 3, onsdag 20. mai
Om bord

Dnepr har sitt utspring nordvest for Moskva, og renner gjennom både Hviterussland og Ukraina før den når Svarte­havet. Med sine nesten 2200 kilometer er Dnepr den fjerde lengste elven i Europa. Vi seiler sørover, gjennom vakre landskap med små byer og store innsjøer. Om bord arrangeres det ulike aktiviteter, som foredrag, film, show, språk- og matlagingskurs.
 
Dag 4, torsdag 21. mai
Zaporizjzja
Tidlig om morgenen passerer vi slusen i det store vannkraftanlegget som ligger like nord for Zaporizjzja. På 1400–1500-tallet var Zaporizjzja et tilfluktsted for serferne som flyktet fra undertrykkelsen i de sentrale delene av Russland. De kalte seg selv for kosakker («frie mennesker») og Khortitsa-­øyen ved Zaporizjzja ble deres hovedbase. Kosakkene livnærte seg av plyndringstokter til nabolandene og skatter fra alle som brukte handelsrutene til vanns. I våre dager er Zaporizjzja en viktig industriby. I tillegg til vannkraftverket har byen et stort stålverk og nitti kilometer sør for byen ligger Europas største kjernekraftverk.
Etter frokost blir vi med på en byrundtur og lærer mer om kosakkenes historie og kultur på Kosakkmuseet. Om ettermiddagen skal vi oppleve et forrykende kosakkshow på Khortitsa-øyen, hvor ryttere, ikledd tradisjonelle kosakkdrakter, utfører akrobatiske triks på hesteryggen. Skipet seiler videre før middag.
 
Dag 5, fredag 22. mai
Kherson

Om morgenen kommer vi til Kherson, som ligger ved munningen til Dnepr og er en stor havneby med flere skipsverft. Kherson ble grunnlagt i 1778 av Grigorij Potjomkin, etter ordre fra Katarina den store. En av de første bygningene som ble reist innenfor festningsmurene var St. Katarina-kirken, hvor Potjomkin senere ble begravd. Fra Kherson blir vi med på en båttur i Dnepr­deltaet. Vi ser små fiskelandsbyer og får et innblikk i det rike dyre- og plantelivet.
Om ettermiddagen fortsetter cruiset vestover langs Svartehavskysten.
 
Dag 6, lørdag 23. mai
Vilkovo

Fra Svartehavet seiler vi inn på Donau og ved nitiden legger vi til kai i Vilkovo, en liten by med rundt ti tusen innbyggere som ligger i den ukrainske delen av Donaudeltaet. Langs denne delen av Donau danner elven grensen mellom Ukraina og Romania. Etter frokost blir vi med på en byvandring med lokalguide. Om ettermiddagen tilbys det en valgfri utflukt med småbåter gjennom Donaudeltaet. Deltaet har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991, og består i stor grad av udyrkbart myrland med en unik flora og fauna. Klokken 16.00 seiler vi tilbake mot Svartehavet.
 
Dag 7, søndag 24. mai
Odesa

Om morgenen kommer vi til Odesa (Odessa), Ukrainas største havneby. Odesa blir ofte kalt Svartehavets perle, og byen har en særskilt skjønnhet med mange klassiske hus i art nouveau-stil. Etter frokost drar vi på byrundtur og ser Potjomkin-trappen, operahuset og Deribasivska – Odesas livlige hovedgate. Om ettermiddagen er det en valgfri utflukt til Odesas kunstmuseum. Det tilbys også en valgfri utflukt til en ballett- eller operaforestilling i Odesas operahus. Skipet ligger ved kai i Odesa de to neste nettene.
 
Dag 8, mandag 25. mai
Odesa

I dag har du hele dagen til å utforske Odesa i ditt eget tempo. Eller du kan bli med på en av de valgfrie utfluktene som tilbys. Den ene går med buss til oldtidsbyen Belgorod-Dnestrovski og den store Akkerman-festningen. Den andre er en rundtur til Odesas vakre kirker.
 
Dag 9, tirsdag 26. mai
Om bord

Vi forlater Odesa ved titiden og tilbringer hele dagen om bord mens skipet begynner på seilasen tilbake oppover Dnepr.
 
Dag 10, onsdag 27. mai
Dnipro

Vi nyter en avslappende formiddag om bord før vi ankommer Dnipro, en av Ukrainas største industribyer. Dnipro ble grunnlagt i 1787 av Potjomkin, og fikk opprinnelig navnet Jekaterinoslav til ære for Katarina 2. Den ble omdøpt til Dnepropetrovsk 1726, og til Dnipro i 2016. I sovjettiden ble det produsert atomraketter her og byen var stengt for utlendinger frem til 1990. Vi tar en tur i land for å bli med på en byrundtur med buss. Cruiset fortsetter ved midnatt.
 
Dag 11, torsdag 28. mai
Krementsjuk

Seilasen oppover Dnepr fortsetter. Om ettermiddagen kommer vi til Krementsjuk, en industriby med over to hundretusen innbyggere. Plassering på veien mellom Moskva og Svartehavet har bidratt til Krementsjuks økonomiske velstand, og byen var frem til 1655 en rik kosakkby. Krementsjuk ble hardt rammet under andre verdenskrig da den ble brent ned under den tyske tilbaketrekningen i 1944. Etter ankomst kan de ønsker bli med på en valgfri utflukt til en typisk ukrainsk landsby. Om kvelden legger vi ut på siste etappe av cruiset. Turen nærmer seg slutten og i kveld er det festmiddag etterfulgt av underholdning av besetningen.
 
Dag 12, fredag 29. mai
Kyjiv

Vi er tilbake i Kyjiv etter lunsj. Siste ettermiddag kan du gjøre hva du selv ønsker. Kanskje en shoppingtur frister? Alternativt kan du bli med på en valgfri utflukt til Friluftsmuseet, som gir et innblikk i ukrainsk levesett gjennom tidene.
 
Dag 13, lørdag 30. mai
Kyjiv – Oslo

Vi sier farvel til MS Dnieper Princess etter frokost, og får litt tid til å rusle rundt i byen på egen hånd før vi kjører til flyplassen. Fra Kyjiv flyr vi med Lufthansa via München, med ankomst Oslo om kvelden.
Reiseleder
Morten Strand 
Morten Strand har jobbet som utenriksjournalist og kommentator i mer enn 35 år, nesten 30 av dem i Dagbladet. Han har studert statsvitenskap, historie og russisk ved Universitetet i Oslo og Statsuniversitetet i Moskva. Morten har vært Russland- og EU korrespondent, og har skrevet en bok som er et by-portrett av St. Petersburg, samt boken "Ukraina - grenselandet mellom øst og vest", Cappelen Damm – boken tar for seg landets historie fra middelalderen frem til og med revolusjonen i 2014 og kan passe fint som reiselektyre både før, og under elvecruiset. Han bor deler av året i byen i hans hjerte, St. Petersburg.
Utflukter
Nedenfor finner du en oversikt over alle utflukter i løpet av reisen. Syv av de er inkludert i reisens pris. De andre må bestilles og betales om bord.
 
DagStedInkluderte utflukterValgfrie utflukter (pris om bord)
1Kyjiv  
2KyjivByrundtur og St. Sofia-katedralenGrotteklosteret (EUR 30)
Ukrainas nasjonalkor (EUR 31)*
3Om bord  
4ZaporizjzjaByrundtur og kosakkshow 
5KhersonBåttur i Dneprdeltaet 
6VilkovoByvandringBåttur i Donaudeltaet (EUR 40)
7OdesaByrundturKunstmuseet (EUR 21)
8Odesa Odesas kirker (EUR 27)
Belgorod-Dnestrovski (EUR 55)
9Om bord  
10DniproByrundtur 
11Krementsjuk Ukrainsk landsby (EUR 30)
12Kyjiv Friluftsmuseet (EUR 25)
13Kyjiv  

* Utflukt det er mulig å forhåndsbestille.​
MS Dnieper Princess 3*+
Rederi: Chervona Ruta
Byggeår: 1976, renovert 2017
Lengde: 129 m
Passasjerer: 230
Fasilitetene om bord inkluderer resepsjon, to restauranter, tre barer, salong med dansegulv, bibliotek, suvenir­butikk og stort soldekk. Det er lege om bord.
Alle lugarene er utvendige med vindu som kan åpnes. Standard­lugarene er små (9–10 m²), men praktisk innredet med to separate senger, bad med dusj, aircondition og radio. Enkeltlugarene er 7 m². På standardlugarene er det kombinert vask og dusj. Deluxelugarene er 12–14 m² og juniorsuitene er 16–19 m². Deluxe­lugarene og junorsuitene har dobbeltseng og bad med dusjhjørne.
Pris
Standardlugar, Main Deckkr 17 990
Standardlugar, Upper Deckkr 18 890
Deluxelugar, Upper Deck/Boat Deckkr 23 290
Juniorsuite, Boat Deckkr 24 790
Pris pr. person i delt dobbeltlugar.  
Enkeltlugar, Boat Deckkr 20 680

Alt dette er inkludert:
 • Fly Oslo–Kyjiv t/r med Lufthansa
 • Flyskatter (kr 811 pr. juli 2019)
 • Transport flyplass–skip t/r
 • Havneavgifter
 • 12 netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Utflukter iht. program
 • Engelsktalende lokalguide på utfluktene
 • Kunnskapsrik norsk foredragsholder og reiseleder fra Vista Travel
 
Prisen inkluderer ikke:
 • Valgfrie utflukter
 • Drikkevarer
 • Tips til skipets mannskap, ombordguiden, samt lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 
Valgfrie utflukter
Ukrainas Nasjonalkor  (kan forhåndsbestilles)kr 290
De øvrige valgfrie utfluktene kan kun kjøpes om bord.

Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Det anbefales cirka fem euro pr. person pr. dag til besetningen om bord, 12 euro til ombordguiden og cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.
 
Helse
Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Ilandstigning skjer via en smal landgang. Skipet har ikke heis, det er bratte trapper mellom dekkene og på utfluktene er det ofte mye gåing i tidvis ulendt terreng. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.
 
Forbehold
Elver er naturbaserte og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Det gis ikke refusjon for endringer i programmet forårsaket av force majeure.
 
Pass og visum
Norske statsborgere trenger ikke visum for å reise til Ukraina. Passet må være gyldig minst seks måneder etter hjem­reise­dato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Vær nøye på at passet er helt og uten skader eller riper.

 
Prisene er basert på valutakurser pr. juli 2019.