Opplev Frans Josefs land på ekspedisjon med Hurtigruten

 • Avreisested
  Tromsø
 • Destinasjon
  Arctic
 • Gyldig fra
  12-09-2019
 • Gyldig til
  26-09-2019
 • Varighet
  15 dager
 • Overnatting
  Lugar
 • Transport
  Skip
 • Pris
  fra 50.844,-
Det avsidesliggende Frans Josefs land har alltid vært attraktivt for hardbarkede eventyrlystne. Nå kan også du sette dine ben på isen der Nansen og Johansen tilbrakte vintrene sine. Se etter isbjørner som vandrer rundt i sitt naturlige habitat, og opplev de kalde arktiske vindkastene fra Nordpolen noen kilometer unna. 
Cruiset gjennomføres uten reiseleder, men det vil være andre gjester fra Vista Travel om bord. 

Prisene inkluderer kun cruisereisen. Transport til–fra skipet kommer i tillegg. Vi kan hjelpe til med både flyreise og ev. hotellopphold.

Norge og fangstfolkets havn
Norge har en lang kystlinje, som strekker seg fra 58° til 71°N. Denne værbitte kysten har et variert landskap, fra frodige fjorder til bratte fjell, øyer, skjær og arktisk villmark. Vi begynner i Tromsø, slik flere eventyrere har gjort før oss. På det fascinerende Polarmuseet får du detaljerte beskrivelser av livet i Arktis og fangstfolkets fremgangsmåter. Ta deg god tid til å utforske byen, de gamle trehusene og den kjente Ishavskatedralen før du går om bord i MS Spitsbergen. Neste morgen går vi i land på Sørøya, en vakker øy nær Hammerfest. Ved hjelp av småbåter utforsker vi det lokale området.

Russland neste
Vi ankommer den russiske havnebyen Murmansk. Havnen er strategisk viktig både for militæret og handelsfartøyer, og dominerer derfor mye av bybildet.

Frans Josefs land – fjerntliggende øyer, mektige isbreer og evig villmark
Vi setter seil nordover. De neste to dagene vil du kjenne at luften gradvis blir kaldere. Når vi nærmer oss Frans Josefs land, opplever vi kanskje polartåka som skyldes kald luft som møter varmt vann.
I fem spennende dager skal vi utforske verdens nordligste øygruppe. Dette er en ekspedisjon på sitt mest autentiske. Hvordan reiseruten blir, og hvor vi stopper underveis, avhenger av vær- og isforholdene. Kapteinen og ekspedisjonsteamet vårt har full kontroll på dette, og sørger for at vi utnytter alle mulighetene naturen har å by på. Øygruppen består av basaltiske bergarter, dramatiske isbreer, majestetiske fjellformasjoner, dype fjorder, klipper med skrikende fugler og en endeløs arktisk tundra med et mangfoldig fugle- og dyreliv.
Kapp Flora er oppkalt etter blomstene vi finner ved foten av klippen hvor Fridtjof Nansen uventet støtte på Frederick George Jackson og ble reddet. I Calm Bay kan vi se for oss de hardføre russiske meteorologene som overlevde fem år i dette klimaet uten forsyninger. Vi håper også at vi får seilt langs den fantastiske fugleklippen Rubini Rock. Om været er på vår side går vi i land i Kapp Triest hvor du kan beundre det geologiske fenomenet Devil’s Marbles.
Vi seiler godt over 80°N, nærmere 600 nautiske mil fra Nordpolen. Underveis kan du utforske historiske steder som sjelden besøkes, og et rikt Arktisk plante- og dyreliv – blant annet sel, sjøfugler og polarrev. Vær spesielt oppmerksom på hvalrossen, som gjerne ligger på bortgjemte strender. Isbjørnen vandrer også mellom dette området og Svalbard. Med en bestanddel på nærmere 3000, bør det være stor sjanse for at vi får se et av disse spektakulære rovdyrene med egne øyne. Etter noen spennende dager i Frans Josefs land vender vi baugen tilbake mot Murmansk.

Tilbake til Norge
Neste dag kommer vi til det nordligste punktet på det europeiske fastlandet. Nordkapp har vært et attraktivt reisemål i flere århundrer. Mange reiser over store avstander for å stå på klippen som markerer slutten av kontinentet, 307 meter over Nordishavet.
Etter et fantastisk eventyr er vi tilbake i Tromsø, og tar farvel der den spennende ekspedisjonen startet.
Program
Hurtigrutens ekspedisjoner går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve.

Dag 1: Tromsø. Der eventyrere før oss har startet
Ekspedisjonen begynner, som de store ekspedisjonene ofte gjør, i Tromsø. Før du går om bord på MS Spitsbergen, bør du ta deg tid til å utforske byen. Tromsø har mange flotte attraksjoner, men er også perfekt for deg som søker deg bort fra storbylivet og ønsker å oppleve villmarken. En måte å gjøre det på er å ta Fjellheisen opp til toppen av Fløyfjellet (420 m.o.h.) og nyte den fantastiske utsikten over by, fjell og fjord. Besøk også Polarmuseet for å få litt ekstra inspirasjon før vi starter eventyret til sjøs. Her kan du lære mer om regionens ekspedisjonshistorie, og de som vågalt trosset kulde og is i jakten på nye oppdagelser. 

Dag 2: Sørøya. Tur i vakkert landskap
Sørøya er den fjerde største øya i Norge. Den har en eksponert og vilter kystlinje, mye villmark, men få innbyggere. Vi går i land på denne gatefrie og naturskjønne øya for å besøke et av de etablerte fiskersamfunnene her. Om været tillater det, er det muligheter for en kort fottur opp i terrenget for å nyte utsikten.

Dag 3: Russland neste. Murmansk
Velkommen til Russland. Murmansk er en ung by, grunnlagt i 1916, og den største byen nord for Polarsirkelen. Murmansk oppstod først og fremst fra behovet for en havn i Nordsjøen, og marineindustrien er like dominerende den dag i dag.  

Dag 4–5: Mot nord. Til sjøs
Ekspedisjonsteamet og deres russiske kolleger vil forberede deg på ekspedisjonens neste ilandstigninger gjennom spennende forelesninger og informasjon. Du vil lære mye om Frans Josefs lands historie og det rike dyrelivet. Hold utkikk etter is mens vi seiler enda lenger nord. Nyt reisen med å slappe av i panoramasalongen, eller ta deg en treningsøkt i det topp moderne treningsstudioet om bord. 

Dag 6–10: Øygruppe med fascinerende historie. Frans Josefs land
Det er sannsynlig at pomorene eller norske seilere allerede kjente til Frans Josefs land, men den første registrerte ilandstigningen på øygruppa var i 1873, fra seilskipet Admiral Tegetthoff. Det de fant var brede strender, hekkende fugler, polarrev, isbjørn og hvalross. Vi håper å finne mye av det samme på vår ekspedisjon. Den nøyaktige rekkefølgen og valgene av ilandstigninger bestemmes av kapteinen og ekspedisjonslederen vår. De kjenner landskapet og vet hvordan vi kan få størst mulig utbytte av forholdene. Mulige steder vi går i land på denne strekningen er:
       Belløya er for det meste isfritt i sommermånedene, så vi får kanskje muligheten til å bidra med å rydde stranda for ødelagt fiskeutstyr og annet søppel som truer plante- og dyrelivet her. Det er her på Belløya vi finner restene av den eldste bygningen på Frans Josefs land, som ble forlatt av en britisk ekspedisjon i 1880. Den samme ekspedisjonen tok også med seg en isbjørn og ga den til London Zoo.
       Kapp Flora på Northbrookøya lever opp til navnet sitt, og tusenvis av sjøfugler parer seg og ligger og ruger på klippene her. Mens vi er der, håper vi å få se polarfuglene polarlomvi og krykkje. Det var på denne øya Fridtjof Nansen, som mot alle odds overlevde vinteren i et telt, endelig ble reddet en sommerdag i 1896 etter å tilfeldigvis ha støtt på Frederick George Jackson.
       Tikhaya Buchta, eller Calm Bay, er bukta hvor et team med meteorologer fra den russiske forskningsstasjonen Sedov strandet under begynnelsen av andre verdenskrig. De ble ikke reddet før i 1945. Vi håper å kunne tilbringe dagen her og utforske historien, samt lytte etter de latter-liknende lydene fra Alkefuglene mens de flyr til og fra redene sine i fjellskråningen.
       Rubini Rock er en fugleklippe like ved Calm Bay, som er perfekt å seile rundt. Den sylindriske øya med et vulkankrater midt på, er fugleklippen i øygruppen, og de røde basaltveggene stiger 80 meter opp fra havet.
       Kapp Norvegia på Jacksonøya har en helt spesiell betydning for oss, da det var her den norske eventyreren Hjalmar Johansen ankom i 1895. Ved hjelp av noen få steiner og et telt lagde han en enkel hytte som han overvintret i. Hjalmar Johansen overlevde de tøffe forholdene og gjenopptok sin reise sørover sommeren etter.
       Kapp Triest på Champøya er mest kjent for Devil’s Marbles, som er en form for geoder. Disse geologiske bergformasjonene dannes av tilvekst av kjemikalier inne i steinlagene og kan være opptil 2 meter i diameter. Hold også utkikk etter hvalrosser langs stranda eller i sjøen, mens vi beveger oss mot land i våre stødige småbåter.
       Aleksandra land er den vestligste øya (om man ikke teller med den lille, fjerntliggende Viktoriaøya). Øya er hovedkvarteret til den russiske arktiske nasjonalparken som Frans Josefs land er en del av. Under andre verdenskrig forsøkte tyskerne å etablere en værstasjon her, men mislyktes. 

Dag 11–12: Barentshavet. Til sjøs
Willem Barents forsøkte egentlig å finne Nordøstpassasjen da han ved en slump oppdaget vår neste destinasjon, Svalbard. I 1596 seilte han til Svalbard og kalte det Spitsbergen på grunn av de spisse fjellene. Mens vi seiler over Barentshavet, oppkalt etter ham, kan du benytte sjansen til å slappe av, nyte boblebadet på dekk eller delta på et av ekspedisjonsteamet sine foredrag. Kanskje du til og med får skrevet ferdig det postkortet du startet på. 

Dag 13: Andre verdenskrigs historie. Murmansk
Vi ankommer Murmansk igjen, og denne gangen får du mer tid til å utforske byen. Alyosha, en 35 meter høy statue av en russisk soldat, ruver over havnen. Det er et minnesmerke for alle de russiske soldatene som kjempet under andre verdenskrig. Her kan du besøke kirken Frelseren på vannet, med gullkupler finansiert av donasjoner og bygget i 2002. Den er en del av et minnesmerke dedikert til sjøfolk fra Murmansk som har omkommet i fredstid. Like nedenfor finner du fyrmonumentet og deler av den forulykkede ubåten «Kursk», som møtte sin skjebne i Nordishavet i 2000.

Dag 14: Europas nordligste punkt. Skarsvåg
Skarsvåg er en liten landsby som ligger nord på Magerøya. Det hevdes at den er verdens nordligste fiskerlandsby. Bli med på utflukt til Nordkapp og kjenn på følelsen av å stå ved verdens ende. Her finnes det et kombinert museums- og restaurantlokale hvor du kan lære mer om de historiske ekspedisjonene til Nordkapp. En panoramafilm tar deg gjennom de fire årstidene og viser det vakre landskapet i all sin prakt. Nordkapp er et fantastisk sted å oppleve midnattssolen.

Dag 15. Ekspedisjonen avsluttes. Tromsø
Tiden gikk så altfor fort, men alle eventyr har en slutt. Vårt ender i Tromsø. Vi har vært hvor få andre har vært – bare noen hundre kilometer unna den geografiske Nordpolen, jordas øverste punkt. 
MS Spitsbergen
MS Spitsbergen er oppkalt etter den arktiske kronen av Norge – øygruppen Spitsbergen. Hurtigruten har tatt med gjester til Svalbards villmark siden 1896 – da ble ruten kalt den historiske sportsruten. MS Spitsbergen seiler langs norskekysten fra september til mai. Resten av året tar hun med gjester på Explorer-reisene våre til Nord-Amerika, Island og Svalbard. Skipet ble totalrenovert i 2016 og har i dag høy standard, skandinavisk design og komfortable, moderne fellesområder og lugarer. Oppgraderingen har gjort MS Spitsbergen til et mer miljøvennlig skip, tilpasset for å optimalisere drivstoffutnyttelsen og minimere utslipp. Dette gjør MS Spitsbergen enda mer rustet for reiser i polare farvann
 
Fasiliteter om bord:
 • Explorer lounge og panoramabar
 • Panoramasalong
 • Kompass servicesenter
 • Brygga bistro
 • Butikk
 • Torget restaurant
 • Trådløst nettverk
 • Badstue
 • Treningsrom
 • Boblebad
 • Heis
 • Vaskeri
 • Utvendig Explorer-dekk, dekk 8
 • Utvending bar dekk 7 og 8
 
Velg mellom disse lugartypene:
 • Polar inside (I2D): Innvendige lugarer med eget bad med dusj/WC. De fleste har dobbeltsenger.
 • Polar outside – begrenset utsikt (J2D): Utvendige lugarer med begrenset utsikt. Alle har eget bad med dusj/WC, og de fleste har dobbeltsenger.
 • Polar outside (O2D): Utvendige lugarer med full utsikt. Alle har eget bad med dusj/WC, og de fleste har dobbeltsenger.
 • Arctic superior – begrenset utsikt (QJ): Avslappende og komfortabelt er det som kjennetegner Hurtigrutens Arctic superior-lugarer. De ligger på dekk 6, og har bad med dusj og WC. De er også utstyrt med vannkoker og kaffe/te. Alle lugarene har dobbeltsenger. 
 • Arctic superior (U2D): Avslappende og komfortabelt er det som kjennetegner Hurtigrutens Arctic superior-lugarer. De ligger på dekk 6 og 7, og har bad med dusj og WC. De er også utstyrt med vannkoker og kaffe/te. Alle lugarene har dobbeltsenger.

Priser og betingelser

Pris
Polar inside (I2D)kr 50 844
Polar outside (J2D)kr 59 487
Polar outside (O2D)kr 68 131
Arctic Superior (QJ)kr 69 147
Artic Superior (U2D)kr 73 215
Pris pr. person i delt dobbeltlugar
  
Enkeltlugar (dobbeltlugar brukt som enkeltlugar).
Polar outside (O2D)kr 119 228
Arctic superior (U2D)kr 128 126
 
Prisen inkluderer:
 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori
 • Helpensjon om bord
 • Gratis kaffe og te
 • Ilandstigninger med småbåter og aktiviteter om bord og på land
 • Profesjonelt ekspedisjonsteam som holder forelesninger, utflukter og aktiviteter
 • Vind- og vanntett jakke
 
Prisen inkluderer ikke:
 • Reise til Tromsø og ev. hotellopphold
 • Bagasjeservice
 • Drikke utover det som er nevnt over
 • Valgfri tips
 • Visum til Russland
 • Reise- og avbestillingsforsikring 
 
Reiseleder
Cruiset gjennomføres uten reiseleder fra Vista Travel. 
 
Bestilling og betaling
For at bestillingen skal være bindende må depositum være innbetalt senest en uke etter bestillingsdato. Depositumsbeløpet er kr 2500 pr. person. Restbeløpet forfaller til betaling 180 dager før avreise.
 
Særskilte avbestillingsregler
Avbestilling skal skje skriftlig. Manglende innbetaling av depositum gjelder ikke som avbestilling. Ved avbestilling eller uteblivelse gjelder følgende gebyrer:
Inntil 180 dager før avreise: kr 750 pr. person
Fra 180 til 60 før avreise: 50% av reisens pris
Under 60 dager før avreise: Ingen refusjon 
 
Prisene er basert på valutakurser pr. januar 2018.