Natur- og kulturskatter i Makedonia

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Makedonia
 • Gyldig fra
  05-06-2018
 • Gyldig til
  12-06-2018
 • Varighet
  8 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  12.160,-
Bli med til kontrastenes Makedonia – landet hvor ulike etnisiteter og kulturer smelter sammen, og hvor moderne bygg ligger side om side med gamle basarer. Med utgangspunkt i hovedstaden Skopje kjører vi til Ohrid som ligger på en høyde over innsjøen med samme navn, og står godt plassert på UNESCOs verdensarvliste. Opplev spektakulær natur, makedonsk vinproduksjon og over tre tusen år gammel historie.

Høydepunkter:
 • Byvandring i Skopje
 • De arkeologiske utgravningene i Stobi
 • Ohrid med sin vakre innsjø
 • Museet Bay of Bones
 • Universitetsbyen Bitola

Program

Dag 1
Oslo–Skopje

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo Lufthavn. Sammen flyr vi med Turkish Airlines via Istanbul til Makedonias hovedstad Skopje, hvor vi ankommer om kvelden. Etter at vi er vel installert på Alexandar Square Boutique Hotel samles vi til en sen middag.

Dag 2
Skopje–Stobi

Etter frokost møter vi vår lokalguide som tar oss med på en interessant byvandring, hvor vi blant annet tar turen innom Vår Frelsers kirke. Skopje er spekket av statuer, fontener samt vakre monumentale bygninger, og i hjertet av sentrum troner den 22 meter høye bronsestatuen av Alexander den store. I løpet av vårt opphold vil vi se hvor sentral han er i landets historie. En annen av Makedonias berømte personer er Mor Theresa. Nobelprisvinneren som viet sitt liv til Indias fattige er født i sentrum av Skopje, og hennes hjem er nå museum. 
Det er kanskje ikke alle som vet at Makedonia har utstrakt vinproduksjon. Etter at vi har blitt litt kjent med hovedstaden drar vi derfor til vinprodusenten Stobi, hvor det selvsagt vanker smaksprøver. Vi får deretter servert en herlig lunsj, som vi kan love blir et høydepunkt i seg selv. Gode og mette fortsetter vi til utgravningene av den antikke byen Stobi, som daterer tilbake til den Hellenistiske perioden rundt år 200 f.kr, og er landets viktigste arkeologiske område. 
Tilbake i Skopje har vi resten av kvelden til egen disposisjon. Vårt hotell har en super beliggenhet med nærhet til alt. Langs elven Vardar ligger det flere hyggelige restauranter, og den handlelystne kan ta seg en tur i den yrende basaren.

Dag 3
Mavrovo National Park–Ohrid

I dag forlater vi hovedstaden og kjører mot Ohrid, som ligger vakkert til ved bredden av Ohrid sjøen sørvest i landet. Underveis kjører vi igjennom Mavrovo, en av Europas eldste nasjonalparker, med fjelltopper som rager mer enn 2000 moh. I tillegg til spektakulær natur har området et rikt dyreliv med både ulv, bjørn og oter, samt mer enn 1000 ulike plantearter. Vi stopper ved et utsiktspunkt for å nyte de flotte omgivelsene før det blir lunsj på en tradisjonell restaurant. På en annen høyde ligger det makedonsk ortodokse klosteret St. Johannes Bigorski. Klosteret daterer opprinnelig tilbake fra år 1020. Det har siden den tid blitt ødelagt av både krig og brann, men er restaurert med så original arkitektur som mulig med vakre utskjæringer og ikoner. Etter klosterbesøket drar vi videre til Ohrid hvor vi ankommer sen ettermiddag, og avrunder dagens opplevelser med middag på hotellet. 

Dag 4 
Ohrid

Vi befinner oss nå i Makedonias viktigste turistområde, som er enkelt å forstå når vi ser hvor vakkert det er. Ohrid er som et eneste stort museum med historie i hver krok, og har også fått sin velfortjente plass på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste.
 Om formiddagen blir vi med vår lokalguide på byvandring i den gamle bydelen, også kalt Varos. Her ligger det over 40 kirkebygg med vakre fresker og ikoner, samt godt bevarte amfiteatre. Med utgangspunkt i havnen skal vi bevege oss oppover i byen helt opp til fortet som ligger på toppen. På veien besøker vi de gamle kirkene St. Sophia og St.Clement. Det kan for noen oppleves som tungt å gå oppover, og man kan i så tilfelle vente på gruppen på en av de mange kafeene. I den gjenoppbyggede Plaosnik kirken ligger graven til St.Kliment, som er grunnleggeren av det kyrilliske alfabetet. 
Etter byvandringen blir det tid på egen hånd til å spise lunsj og se mer av det sjarmerende sentrum. Ohrid er kjent for sine spesielle Ohrid perler som kun produseres av to familier etter gamle tradisjoner. På avtalt tidspunkt kjører bussen oss hjem til hotellet, som ligger vakkert til ved innsjøen cirka fem kilometer fra sentrum. Herlige omgivelser å slappe litt av i før middag. Hva med et forfriskende bad?

Dag 5
Ohridsjøen

Denne formiddagen byr på en hyggelig båttur på den krystallklare Ohridsjøen. Vi gjør strandhugg ved sørøstsiden av innsjøen, rett ved grensen til Albania, hvor vi kan ta det gamle St.Naum klosteret i nærmere øyesyn. Vi får litt tid på egen hånd her, og de som vil kan leie seg en robåt. Før vi seiler hjem igjen spiser vi lunsj på en lokal restaurant. Den ligger på en øy ved utspringet av elven Crni Drim, hvor vannet er så klart og kaldt at det kan drikkes. Vi får servert så kortreist mat som går an, nemlig fisken Belvica som kommer fersk rett fra innsjøen. Båten legger til ved bryggen rett nedenfor hotellet vårt. Alternativt kan du bli med inn til Ohrid, for selv å ta en taxi tilbake i tid for middag.

Dag 6
Bay of Bones – Galicica nasjonalpark

Dagen starter med et besøk i museet Bay of Bones, som ligger en drøy halvtime fra Ohrid. Dette var opprinnelig en gammel bosetning bygget på påler i innsjøen, som ble oppdaget og gravd frem fra vannet mellom 1997 og 2005. I etterkant er det laget en rekonstruksjon av hvordan arkeologene mener dette samfunnet så ut mellom år 1200 og år 700 f.kr, altså for 3000 år siden. Man kan fortsette sin tidsreise i et rekonstruert fort fra romertiden som også ligger i tilknytning til museet. 
Makedonia har i likhet med Norge mye vakker natur som vi får se mer av når vi nå fortsetter inn i Galicica, en annen av landets nasjonalparker. Selve fjellet Galicica er en del av fjellkjeden Sara-Pind som går på tvers av både Makedonia og Albania. Med værgudene på vår side drar vi opp til toppen. Her får vi servert en lokal brandy samt en tradisjonell børek, mens vi nyter den storslåtte utsikten. Vi returnerer til hotellet tidlig ettermiddag og har egentid frem til vi samles til felles middag.

Dag 7 
Bitola–Skopje

Etter frokost setter vi oss i bussen, og drøye to timer senere kommer vi til Bitola. Byen ligger ved Babafjellet i sørvest mot grensen til Hellas. I Bitola ligger Makedonias nest største universitet og det yrer av liv i gatene. Dette var for øvrig Atatürks barndomsby før han ble landsfar i Tyrkia og igangsatte en rekke tiltak for å modernisere landet. Vår lokalguide tar oss med på en byvandring og gir oss litt innsikt i stedets historie. Før lunsj får man litt tid for seg selv til å titte litt i butikker og kanskje handle med seg en gave hjem. Om ettermiddagen kjører vi til Skopje. Vi spiser en hyggelig avskjedsmiddag på en av hovedstadens mange restauranter.

Dag 8 
Skopje–Oslo

Tidlig morgen reiser vi til flyplassen og flyr hjem til Oslo via Istanbul. Ankomst på Gardermoen om ettermiddagen.
Hoteller

Alexander Square Boutique Hotel Skopje 

Hotellet i Skopje holder høy standard og har en flott beliggenhet midt i sentrum. Det er fortsatt under bygging, og vil åpne i 2018.

Hotel Aura - Ohrid
Hotellet som tidligere het Beton er for tiden under oppussing, og vil være fullstendig nyrenovert neste sesong. Det ligger vakkert til rett ved Ohridsjøen, og alle rommene har balkong, air-condition, TV og gratis Wi-fi. Badene har både dusj og badekar.
Pris
Pris pr. personA-kort prisPris uten A-kort
Pr. person i delt dobbeltromkr 12 160kr 12 760
Enkeltromkr 13 560kr 14 160

Abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får kr 600 i rabatt per person. Prisene er oppgitt over og beløpet trekkes fra i bookingprosessen. Abonnentsnummer må oppgis ved bestilling.

Alt dette er inkludert:
 • Flyreise Oslo–Skopje tur/retur med Turkish Airlines (fly fra andre byer i Norge på forepørsel)
 • Flyskatter (kr 1900 pr. nov. 2017)
 • Syv overnattinger på førsteklasses hotell med frokost
 • Fire lunsjer
 • Seks middager
 • En valgfri drikke til alle måltider
 • Besøk hos vinprodusent med vinsmaking
 • Byvandringer i Skopje, Ohrid og Bitola
 • Alle transporter i henhold til program 
 • Inngangspenger i henhold til program
 • Båttur på Ohridsjøen
 • Norsk kunnskapsrik reiseleder fra Vista Travel

Prisene inkluderer ikke:
 • Måltider og drikkevarer utover de som er nevnt over
 • Tips til sjåfører og lokalguider
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Prisene er basert på valutakurser pr. november 2017.