Albania - Europas siste hemmelighet

 • Avreisested
  Oslo Gardermoen
 • Destinasjon
  Albania
 • Gyldig fra
  28-04-2018
 • Gyldig til
  05-05-2018
 • Varighet
  8 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  11.990,-
Albania – Adriaterhavets skjulte perle – våkner til liv. Etter mange års kommuniststyre er kanskje en av Europas siste hemmeligheter klar for besøkende. Her finner du vakre strender med krystallklart vann, storslagen natur, romerske ruiner, UNESCO byer og oltidsminner. Du møter en usedvanlig vennlig lokalbefolkning med stor gjestfrihet. Middelhavsmaten er i en egen klasse, med økologisk dyrkede råvarer, og prisnivået er særdeles hyggelig sett med norske øyne. Bli med og opplev Albanias mange høydepunkter.
 
Høydepunkter
 • Romerske ruiner i Apollonia
 • Oldtidsminner i Butrint
 • Albanias svar på Bahamas – Ksamil-stranden
 • UNESCO-byen Berat – en av Albanias best besøkte
 • UNESCO-byen Gjirokastra med karakteristisk arkitektur fra den osmanske perioden
 • Albanias livlige og fargerike hovedstad Tirana  

Program

Dag 1, lørdag: Oslo –Tirana – Golem
Du møter reiselederen på Oslo Lufthavn midt på dagen. Sammen flyr vi med Turkish Airlines via Istanbul til Tirana. På flyplassen i Tirana blir vi møtt av vår lokalguide. Transport til Golem Beach, en av Albanias mest populære strender, for middag og overnatting på FAFA Premium Resort. Kjøretiden fra flyplassen til hotellet er cira en time.
 
Dag 2, søndag: Golem – Apollina – Vlorë – Saranda
Vi setter kursen for Vlorë, byen der Albanias uavhengighet ble erklært. På veien stopper vi i en av de viktigste byene fra antikkens tid, Apollonia. Byen lå strategisk til ved den kjente Via Egnatia, en av de viktigste handelsveiene i Romerriket, fra Adriaterhavet i vest til Byzants/Konstantinopel i øst. Byen fikk navnet Apollonia Prima, både grunnet sin store betydning og i likhet med 16 andre oldtidsbyer, for å hedre guden Apollo. Cæsar valgte å sende sin nevø Augustus Octavian for å studere talekunst i Apollonia, hvilket viser den eldgamle byens store betydning.
Ferden går videre til Vlorë. Etter lunsj på egen hånd, er det et kort besøk i Uavhengighets­museet i huset der den første, uavhengige albanske regjeringen hadde sine kontorer. Så kjører vi videre langs Albanias storslåtte riviera. Landskapet rundt Llogara-passet – tusen meter over havet – tar pusten fra de fleste. Kort stopp ved festningen Ali Pasha i Porto Palermo, et forsvarsverk som overvåket handelsrutene på havet. Ankomst Saranda om kvelden. Middag og overnatting på Hotel Jaroal. 
Kjøretid: 6 timer
 
Dag 3, mandag: Butrint og Ksamil
Etter tidlig frokost kjører vi til oldtidsparken Butrint som står på UNESCOs verdensarvliste og regnes som det mest betydningsfulle oldtidsfunnet i Albania. Legenden forbinder byen med trojanske bosettere som flyktet fra Troja under Aeneas lederskap. Byen ble i virkeligheten bebodd av greske kolonister og forble bebodd i mange århundrer. Følgelig har dette etterlatt seg lag på lag med funn fra ulike arkeologiske perioder. Foruten de flotte, antikke ruinene har Butrint fordelen av å ligge på en vakker halvøy, rik på flora og fauna. Etter besøket blir det lunsj med sjømat og har hele ettermiddagen for soling på Ksamil-stranden, kjent som Albanias Bahamas på grunn av sin kritthvite sandstrand og turkisblå hav. Retur til hotellet, middag på egen hånd.
Kjøretid: 1 time
 
Dag 4, tirsdag: Saranada – Gjirokastra – Berat
I dag går turen til Albanias to museumsbyer, først UNESCO-byen Gjirokastra, deretter til Berat der vi skal bo i to netter. Første stopp er Gjirokastras vakre middelalderfestning med sin distinkte arkitektur. Opprinnelig bygget øverst i fjellsiden, men som etter hvert spredde seg nedover, her gjaldt rangordning – de rikeste øverst, arbeiderne nederst. Festningen ble delvis ble innredet som politisk fengsel for dissidenter under kommunistregimet. Vi fortsetter til Det etnografiske museet i samme hus som Albanias diktator i mer enn 40 år, Enver Hoxha, ble født i 1908.
Videre til en landsby nær Gjirokastra for å spise lunsj hjemme hos en lokal familie. Videre til Berat som også står på UNESCOS verdensarvliste. Vi sjekker inn på Mangalemi Hotel, som ligger i et tradisjonelt Berta-hus. Fritid for å oppdage denne fantastiske UNESCO-byen, middag på egen hånd.
Kjøretid: 4,5 time
 
Dag 5, onsdag: Berat
Hele dagen i Berat, en av de best besøkte og mest karakteristiske byene i Albania. Berat står på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin usedvanlige arkitektur. I likhet med Gjirokastra ble Berat erklært som fredet museumsby under Hoxa-regimet og unnslapp dermed å bli plyndret og ødelagt under den kulturrevolusjonen i 1967-68. Byener en av de eldste i Albania og ligger på begge sider av elven Osumi. Dagen starter med besøk i slottet og Onufri-museet. Berat slott er av spesiell interesse fordi folk fremdeles bor innenfor dets vegger i tradisjonelle hus – slik deres forgjengere har gjort i århundrer. Slottet pleide å ha over førti kirker, syv eksisterer fremdeles, inkludert Mariakirken som i dag huser Onufri-museet. Onufri var en berømt, albansk maler og ikon-kunstner på 1500-tallet. Han malte mange ortodokse kirker i Albania og Hellas og brukte en spesiell rødfarge.
Lunsj på slottet, deretter besøk i den vakre Kongemoskeen. Resten av dagen til egen disposisjon. 
 
Dag 6, torsdag: Berat – Kruja – Tirana 
Tidlig frokost avreise til Kruja, en av Albanias eldste byer. Det var her den albanske hæren under ledelse av nasjonalhelten Skanderbeg, kjempet mot den ottomanske overgriperen på 1400-tallet. I 25 år hindret han tyrkerne i å komme seg inn i Vest-Europa. Det gjorde ham fortjent til tittelen Guds mester, gitt av pave Paul. Vi besøker Skanderbeg-museet – et rikt, etnografisk museum og de gamle basarene hvor de fineste, håndlagde suvenirene er å få kjøpt. Deretter forsetter vi til hovedstaden Tirana, hvor det også blir vandring til fots i sentrale deler, så som Ethem Bey-moskeen, klokketårnet, Skanderbeg-plassen, statsministerens kontorbygning og Blloku, et forbudt område for vanlige innbyggere i mer enn førti år. Det tilhørte kommunistenes elite, det var her de bodde og følgelig «blokkerte» området for alle andre. Middag og overnatting på Hotel Opera.
Kjøretid: 3,5 time
 
Dag 7, fredag: Tirana
Etter frokost besøker vi det nasjonale historie­museet som gir et grundig innblikk over albanerne og deres historie. Deretter tar taubanen opp til Dajti-fjellet. Derfra kan vi beundre den fantastiske utsikten over Tirana. Spis lunsj på egen hånd på en av restaurantene her oppe og ta en spasertur i den vakre naturen. Neste besøk er Bunkart, en fire-etasjers bunker som ble bygd for å gi beskyttelse dersom en atombombe av samme styrke som den som falt i Hiroshima, skulle treffe Tirana. Et veldig interessant sted, som skulle være i stand til å beskytte hele det kommunistiske regimet, hærsjefer og politbyrå-medlemmer. Det ble bygd med håndkraft, svette og blod av mange tusen soldater – vel verdt å se for å begripe litt mer av den kommunistiske paranoiaen.
Tid til å utforske mer av denne spennende byen på egen hånd. Felles avskjedsmiddag om kvelden.
Kjøretid: 1 time
 
Dag 8, lørdag: Tirana – Oslo
Tidlig frokost og transport til flyplassen. Der tar vi farvel med Albania for denne gang og flyr tilbake til Oslo via Istanbul.
Pris
Pr. person i delt dobbeltrom:kr 11 990
Enkeltrom:kr 13 760
 
Prisen inkluderer
 • Fly Oslo–Tirana t/r Turkish Airlines (fly fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter (kr 2093 pr. juli 2017)
 • Syv netter på tre- eller firestjerners hoteller med frokost
 • Tre lunsjer og fire middager
 • Transport, utflukter og inngangsbilletter iht. program
 • Liggestoler og parasoll på Ksamil-stranden
 • Erfaren, engelsktalende lokalguide, historiker og arkeolog er med hele veien i Albania
 • En flaske vann pr. person, pr. dag på bussen
 • Tips på restauranter og til bagasjebærere
 • Reiseleder fra Vista Travel med fra Oslo

Prisen inkluderer ikke
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Tips til lokalguide og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 
Prisene er basert på valutakurser pr. juli 2017.
Reiseleder
Vladimir Kozlov
Vladimir er født i Russland, men snakker flytende norsk. Han er utdannet ved det filologiske fakultetet, Statsuniversitetet i St. Petersburg og har siden studert i Oslo. Vladimir har flere års erfaring som reiseleder.
Blogginlegg om denne reisen
På tilsvarende reise til Albania i mai 2017 var en av gjestene Britt Kåsin. Hun er tidligere informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt og kjent fra matprogrammer på NRK. Kåsin har en egen blogg og på denne har hun lagt ut flere innlegg fra reisen i Albania.
Klikk på linkene nedenfor for å lese om hennes opplevelser:
Vi avkledde "Europas siste hemmelighet". Albania ble en stor reiseopplevelse.
Vi fortsatte vår interessante reise i Albania.
Albania ga store opplevelser,- til og med byer oppført på Unescos verdensarvliste.
Albania,- et framtidig turistland?