Battle of Britain - I heltenes fotspor

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  London
 • Gyldig fra
  20-04-2018
 • Gyldig til
  23-04-2018
 • Varighet
  4 dager
 • Overnatting
  Hotell
 • Transport
  Fly
 • Pris
  13.990,-
Denne reisen er presentert i Vi Menn.

Slaget om Storbritannia var det første store tilbakeslag for Tyskland under annen verdenskrig. Sommeren 1940 forsøkte Luftwaffe å få herredømmet over luften, men ble slått tilbake av britiske flyvere. Om dem sa Churchill at aldri hadde så mange hatt så få å takke for så mye. Det tyske nederlaget fikk Hitler til å utsette invasjonen av England. På denne turen møter vi menneskene, flyene og minnene fra denne tapre kampen, i og rundt London.

Høydepunkter:
 • Churchills Chartwell House
 • Biggin Hill – RAF flyplass
 • War Rooms
 • HMS Belfast
 • RAF museet i Hendon
 • Universitetsbyen Cambridge
 • Imperial War Museum Duxford 

Program

Dag 1, fredag 20. april 
Oslo–London

Du møter reiselederen på Oslo lufthavn om morgenen og sammen flyr vi med Norwegian til London Gatwick. Fra flyplassen går turen med buss til Chartwell House, Winston Churchills vakre eiendom og park i grevskapet Kent som i dag drives av The National Trust. Chartwell House var Churchill-­familiens hjem fra 1922, og Sir Winston tilbrakte det meste av pensjonstiden sin her. Rommene er bevart slik de var da han bodde her, og den vakre hagen gjenspeiler Sir Winstons kjærlighet til landskapet og naturen. Reiselederen tar oss med på en rundtur i det flotte huset.
Vi unner oss en hyggelig lunsj på The Aperfield Inn før vi kjører til Biggin Hill flyplassen, den sentrale flyplassen for RAF i slaget om Storbritannia. Her finnes blant annet nyrestaurerte Spitfires og en mengde minner fra denne tiden. Likevel drives flyplassen i dag på kommersiell basis. Den opprinnelige flyplassen fra 1930 var ferdig og operasjonsklar i 1938. Da krigen brøt løs, var flere skvadroner stasjonert her, både med Hurricanes og tomotors Bristol Blenheim. Senere kom også Spitfires til. Skvadroner herfra spilte en viktig rolle i slaget om Dunkerque i mai–juni 1940. Sommeren 1940 gikk Luftwaffe til angrep på britiske baser. Biggin Hill opplevde harde angrep, men den verste skaden ble gjort på landsbyen like ved. Det som imidlertid lyktes de tyske flyene var å slå ut radarvarslingen mange steder langs kysten. Det var selve varselsystemet for angrep tidsnok til at RAF kunne være på vingene når tyskerne kom. Deretter satte et kveldsangrep Biggin Hill nesten ut av spill.  Biggin Hill ble igjen angrepet 15. september («Battle of Britain Day») mens to britiske skvadroner patruljerte Kent og skjøt ned 56 fiendtlige fly. To dager senere avblåste Hitler «Operasjon sjøløve» som var kodenavnet på en tenkt invasjon av De britiske øyer.
Fra Biggin Hill fortsetter vi til London, hvor vi sjekker inn på vårt sentralt beliggende hotell. Kjøretiden er 1,5 til 2 timer. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 2, lørdag 21. april 
London

Etter frokost besøker vi Winston Churchills underjordiske krigshovedkvarter, The Churchill War rooms. Det var fra denne bunkeren han ledet krigen da den stormet som verst mot London. 
Det blir ekte publunsj i West End, før vi kjører østover i byen for å se den lette krysseren HMS Belfast, som ligger ankret opp på Thamsen, nær Tower Bridge. HMS Belfast tjenestegjorde som admiralskip og har derfor to kommandobruer. Det er ni dekk, som alle er åpne for publikum. Skipet er rik på historier om tjenesten under og etter annen verdenskrig, og vi får et inntrykk av hvordan livet var om bord under krigen.
Om ettermiddagen spaserer vi gjennom London City’s Square Mile og besøker RAF-kirken St. Clement Danes Church. Kirken ligger like ved Old Bailey og Fleet Street, og ble bombet sønder og sammen under krigen, men gjenreist av Royal Air Force i 1958. St. Clement Danes Church ble opprinnelig bygget av britenes store arkitekt, sir Christopher Wren i 1681. Vi spaserer videre vestover mot Whitehall, forbi viktige bygningerfra krigen  – som Admiralitetet, Krigsdepartementet og Utenriksdepartementet. I Whitehall ser vi minnetavelen, The Cenotaph, reist til minne om falne i første verdenskrig.
Retur til hotellet. Kvelden er til fri disposisjon. Reiselederen samler de som ønsker å spise middag samlet.

Dag 3, søndag 22. april 
London – Cambridge

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet, legger bagasjen i bussen og kjører til Hendon, nord for byen. Her tilbringer vi dagen på RAF-museet. Her er det utstilt mer enn hundre fly, inkludert den ene, av bare to gjenværende, Vickers Wellington i verden, og en Avro Lancaster, som gjennomførte 137 bombetokter. Også i utstillingen er den eneste komplette Hawker Typhoon og den eneste Boulton Paul Defiant i verden. Vi spiser felles lunsj på museet.
Om ettermiddagen fortsetter vi nordøstover til universitetsbyen Cambridge, der vi skal bo én natt på et hotell beliggende nær den historiske delen av byen. Kjøreturen fra Hendon til Cambridge er en drøy time. Resten av ettermiddagen kan du utforske Cambridge på egen hånd eller sammen med reiselederen. Det er flere spisesteder i gangavstand fra hotellet.

Dag 4, mandag 23. april 
Cambridge – Oslo

Etter frokost wforlater vi hotellet og drar med buss til Imperial War Museum Duxford, rett sør for Cambridge. Her er det mer enn to hundre fly utstilt, mange av dem flytyper som feide Luftwaffe av banen og dermed bidro til å vinne slaget om Storbritannia. I museet finnes en samling av krigshistorisk interesse fra hele det britiske imperium, fra første verdenskrig fram til dagens Commonwealth. Museets mål er å gi en historisk forståelse av væpnede konflikter. I flyavdelingen kan du se Lancaster bombefly, Spitfirejager, Concorde og Vulkan. Her kan du studere flyene nært på, og du finner også informasjon om hvordan flyene ble laget, hvilke flyegenskaper de hadde, og hvordan de har vært med å forme vår verden i dag. 
Vi spiser lunsj på museet (ikke inkludert), før vi drar til Gatwick. Flyavgang med Norwegian om kvelden, direkte til Oslo.
Foredragsholder og reiseleder
Cato Guhnfeldt 

Cato Guhnfeldt er krigshistoriker og forfatter. Han har bakgrunn gjennom over tredve år som journalist i Aftenposten, der han blant annet dekket sivil og militær luftfart og arkeologi/historiske temaer. De siste årene, fram til 2016, har han vært ansatt som prosjektleder i Luftforsvarsstaben, med gjennomføringen av bokverket «Spitfire Saga» bind 1–7, historien om Norges jagerskvadroner 1941–1945, som hovedoppgave. Guhnfeldt har til sammen skrevet tolv bøker om Norges luftkrig og andre sider av norsk krigshistorie. Han har i senere år også skrevet en rekke historiske artikler om særlig britisk og romersk historie. 
Guhnfeldt er spesielt opptatt av å kombinere krigsdeltakernes personlige opplevelser med skriftlige originalkilder, åstedsundersøkelser og identifiserte bilder. Siden 1979 har han intervjuet nærmere fem hundre  veteraner fra andre verdenskrig, på norsk, tysk, britisk og amerikansk side, alle med tilknytning til luftkrigen. 
Pris
Pr. person i debbeltromkr 13 990
Enkeltromkr 16 290

Merk: kunder av Handelsbanken får en rabatt på kr 1000 per person på denne reisen.

Fly fra andre steder enn Oslo på forespørsel.

Alt dette er inkludert:
 • Flyreise Oslo–London t/r med Norwegian (fly fra andre byer i Norge på forepørsel)
 • Flyskatter (kr 525 pr. oktober 2017)
 • Alle transporter iht. program
 • Tre netter på mellomklassehotell med frokost
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • Tre lunsjer 
 • En middag
 • Engelsktalende lokalguider
 • Foredrag og reiseledelse ved Cato Guhnfeldt

Prisen inkluderer ikke: 
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Reise- og avbestillingsforsikring 

Prisene er basert på valutakurser pr. november 2017