Laos i særklasse med cruise på Mekong
Med Torbjørn Færøvik. Kun en lugar igjen!

 • Avreisested
  Oslo
 • Destinasjon
  Laos
 • Gyldig fra
  07-01-2018
 • Gyldig til
  17-01-2018
 • Varighet
  11 dager
 • Overnatting
  Lugar
 • Transport
  Fly
 • Pris
  fra 29.975,-
Dette er en reise for deg som vil litt utenfor allfarvei - til et tidligere gjemt og glemt land, men samtidig reise i komfort og stil. Turen starter i tempelbyen Luang Prabang, nord i Laos. Etter to dager her går vi om bord på vårt elvecruiseskip og seiler nedover mektige Mekong. VI glir sakte forbi vakre landskap og betagende landsbyer, som ses best nettopp fra elven. Cruiset ender i landets hovedstad, Vientiane. Forfatter og historiker, Tor­bjørn Færøvik, er med som foredrags­holder og kjentmann. Vi tror din neste tur går til Laos!
 
Høydepunkter:
 • Tempelbyen Luang Prabang (UNESCO)
 • Laos’ ville, tropiske landskap langs Mekong
 • Cruise med eksklusive RV Mekong Pearl
 • Bo på boutiquehoteller før og etter cruiset
 • Kuang Si vannfallene
 • Vientiane – en særegen hovedstad
 • Foredrag med Torbjørn Færøvik


Program

Dag 1, søndag 7. januar
Oslo–Luang Prabang

Du møter reiselederen på Oslo lufthavn, og sammen flyr vi med Thai Airways om formiddag direkte til Bangkok. Ankomst neste dag.
 
Dag 2, mandag 8. januar
Luang Prabang

Flybytte i Bangkok tidlig på morgenen og videre til Luang Prabang med ankomst midt på dagen. Fra flyplassen er det transport til vårt hyggelige førsteklasses hotell, Maison Souvannaphoum, hvor vi sjekker inn.
Resten av ettermiddagen kan du slappe av på rommet eller ved bassenget. Ta gjerne en rusletur og se på folkelivet i den UNESCO-vernede byen, kjent for sine særegne og praktfulle templer. Om kvelden samles vi til velkomstmøte med Færøvik og reiselederen. Felles middag.
 
Dag 3, tirsdag 9. januar
Luang Prabang

I dag skal vi bli bedre kjent med Luang Prabang og områdene rundt. Vi starter med et besøk i Det kongelige palassmuseet, som huser en stor samling av gjenstander fra de tidligere kongene fra Lane Xang-riket. Palasset ble bygd av franskmennene i 1904 og utstillingen gir et godt innblikk i Laos’ historie. Neste punkt på programmet er en tempeltur hvor vi får se noen av byens vakreste bygninger, inkludert landets viktigste tempel, Wat Xieng Thong, som representerer den klassiske Luang Prabang stilen. Det er nettopp disse templene, deres spesielle arkitektur og stedets historie som sikret Luang Prabang en plass på UNESCOs verdensarvliste i 1995.
Etter felles lunsj går turen til to små landsbyer nær Luang Prabang, hvor de vever og produserer tekstiler. På tur tilbake til Luang Prabang besøker vi munkeskolen i Siphouthabath-templet. Her får vi høre mer om hvordan dagliglivet fortoner seg for en ung buddhistmunk. Dagens siste stopp er en tur opp de 355 trappetrinnene til Phousifjellet, en liten høyde nær byen. Her beundrer vi solnedgangen og panoramautsikten over Luang Prabang og Mekongelven.
I kveld er det middag for egen regning. De som ønsker kan spise sammen med reiselederen på hotellet eller en restaurant i byen. Etter middag anbefales et besøk på det fargerike nattmarkedet.
 
Dag 4, onsdag 10. januar
Luang Prabang – ombordstigning

Vi står opp før soloppgang for å overvære, eller delta i, munkenes almissegang. Det å gi almisser til munkene er en av de helligste tradisjonene i Laos. I Luang Prabang starter seremonien i byens hovedgate og sprer seg så ut til sidegatene. Besøkende kan gjerne delta i seremonien, så lenge de møter i god tid og opptrer respektfullt. Almissene (for eksempel ris, fersk frukt eller lokale søt­saker) kjøpes inn dagen før og deles ut til de passerende munkene. Dette er en spesiell seremoni og atmosfæren i Luang Prabang gjør dette til en sjelden opplevelse det er verdt å stå tidlig opp for.
Vi sjekker ut av hotellet innen klokken tolv og nyter de siste timene i Luang Prabang. Lunsj på egen hånd. Om ettermiddagen blir vi hentet og kjørt til vårt lekre elvecruiseskip, RV Mekong Pearl. Skipet tar maksimum tretti gjester og er bygget av tre i tradisjonell stil. Pakk ut og finn deg til rette om bord før vi møtes på dekk om kvelden for en velkomstcocktail og middag. Skipet ligger ved kai i Luang Prabang over natten.
 
Dag 5, torsdag 11. januar
Luang ­Prabang – Kuang Si – Mekong

Etter frokost blir vi med på en bussutflukt til de vakre Kuang Si fossefallene, som ligger like sør for Luang Prabang, ved en bielv til Mekong. Fra selve kilden fordeler vannet seg over flere kulper med turkisblått vann, før den kaster seg ut over bergsidene. Benytt gjerne muligheten til å ta en forfriskende dukkert i en av kulpene.
Retur til skipet og cruiset på Mekong begynner. Mekong er 4500 km lang og en av verdens lengste elver. Den har sitt utspring i Kina og renner langs grensen mellom Myanmar og Laos, deretter gjennom Kambodsja og Vietnam, før den munner ut i Sør-Kinahavet. Vi får bare oppleve en liten del av elven, men kanskje en av de mest naturskjønne strekningene der Mekong bukter seg gjennom Laos’ tropiske natur.
I løpet av ettermiddagen blir det et stopp ved en bortgjemt Buddhagrotte, før seilasen fortsetter sørover. Landskapet blir nå mer og mer storslått; åser dekket av frodig tropisk vegetasjon og dramatiske steinformasjoner. Elven byr på ulike strømforhold, noen steder raske og andre steder roligere, noe som gjør selve seilasen til en spennende ekspedisjon. Nyt den praktfulle utsikten til naturens underverker. Færøvik holder foredrag om bord. Om kvelden kaster vi anker for natten ved en sandbanke.
 
Dag 6, fredag 12. januar
Tha Deua

I dag seiler vi gjennom slusene i en av de største og mest omstridte konstruksjoner i Laos – Xayaburi-demningen. Den kjempestore demningen ble påbegynt i 2012 og produserer vannkraft, som eksporteres som strøm hovedsakelig til Thailand. Vi seiler videre og nyter dagen på soldekket. Underveis blir det presentasjoner om landets historie og kultur av skipets cruiseleder og foredrag av Færøvik. Om kvelden legger vi igjen til ved en av Mekongs sandbanker for natten.
 
Dag 7, lørdag 13. januar
Pak Lai

Cruiset fortsetter og i løpet av formiddagen gjør vi et strandhugg ved det lille elve­samfunnet Pak Lai, kjent for tidligere å ha hatt mange bygninger fra den franske kolonitiden. Det tropiske landskapet langs elven brytes av og til av små landsbyer hvor man kan se barn som bader og kvinner som vasker klær langs elvebredden. Andre steder ser vi små flokker av kveg. På vannet møter vi andre farkoster som fører varer og folk opp og ned den viktige transportåren som Mekong er. Vi tar det med ro om bord og nyter skipets komfort og service.
 
Dag 8, søndag 14. januar
Vientiane – ilandstigning

Tilbring den siste formiddagen på dekk før vi ankommer Vientiane, Laos’ hovedstad ved lunsjtider. Her sier vi farvel til RV Mekong Pearl og det hyggelige mannskapet som har passet på oss de siste fem dagene. Transport fra kaien til Salana Boutique Hotel, som ligger nær strandpromenaden i Vientiane. Resten av dagen til fri disposisjon.
 
Dag 9, mandag 15. januar
Vientiane

Etter frokost er vi klare for en heldagsrundtur i Vientiane. Byen er liten i asiatisk målestokk, kun på størrelse med Bergen og er snodig blanding av gammelt og noe ikke fullt så gammelt. Kommunistregimet har i stor grad stått i veien for en moderne utvikling, noe som har gitt byen en original stil og sjarm.
Vi besøker byens eldste tempel, Sisaket, med tusenvis av miniatyrbuddhaer, samt det tidligere kongelige templet Prakeo som nå fungerer som museum for kunst og antikviteter. Videre til Patuxai, den laotiske versjonen av Triumfbuen i Paris. Fra toppen av Patuxai er det en utmerket utsikt over byen. Vi ser også Laos nasjonale ikon – den kjempestore, forgylte stupaen That Luang, før vi stopper ved besøkssentret til COPE (Cooperative Orthotic & Prosthetic Enterprise). COPE er et nasjonalt rehabiliteringssenter som står for utdeling av proteser, rullestoler og andre hjelpemidler til folk skadet av miner og andre sprenglegemer fra Vietnamkrigen. Her er det en interessant utstilling og god informasjon om en mindre omtalt og langvarig konsekvens av Vietnamkrigen.
Lunsj på egen hånd. Om ettermiddagen skal vi besøke den eiendommelige Buddha-­parken – en fascinerende samling av buddhist- og hinduistskulpturer ved bredden av Mekong. Dette er på ingen måte en historisk park – den ble grunnlagt på 1950-tallet av en selvutnevnt «hellig mann», men har noen veldig fotogene og uvanlige skulpturer – blant annet av en liggende Buddha og et gigantisk gresskar.
På vei tilbake til hotellet blir det et stopp ved laotiske kvinners handicapsenter – et sted som gir verdifull trening og utdannelse for handicappede kvinner i Laos. Kvinnene her lærer å lage silke- og papirhåndarbeider, samt hvordan de kan leve selvstendige liv.
Vi avslutter dagen med å se solnedgangen over Mekong. Om kvelden samles til en hyggelig avskjedsmiddag hvor vi kan oppsummere alle inntrykkene fra turen.
 
Dag 10, tirsdag 16. januar
Vientiane - Bangkok

Frokost på hotellet og utsjekk innen klokken 12. Dagen er din fram til avreise til flyplassen om kvelden. Fly fra Vientiane til Bangkok med Thai Airways.
 
Dag 11, onsdag 17. januar
Bangkok – Oslo

Vi flyr videre til Oslo like etter midnatt med ankomst om morgenen samme dag.

 
Torbjørn Færøvik
Forfatter og historiker Torbjørn Færøvik er med som foredragsholder og kjentmann. Færøvik har reist veldig mye i Asia og regnes som Norges beste reiseskildrer. Han har skrevet flere bøker og har vunnet Brageprisen tre ganger. Færøvik har over tretti års erfaring som journalist, blant annet som utenriksmedarbeider i NRK. I sin siste bok «Orientekspressen» har han fulgt verdens mest berømte togspor fra London til Istanbul og videre til Samarkand.
Pris
Twin Classickr 29 975
Twin Superiorkr 31 990
Twin Deluxe med balkongkr 33 975
Prisene er per person i delt lugar/rom.
Priser på fly fra andre byer enn Oslo på forespørsel.

Alt dette er inkludert i prisen:
 • Fly Oslo-Luang Prabang/Vientiane-Oslo med Thai Airways
 • Flyskatter (kr 627 pr. juli 2017)
 • Transport flyplass–hotell t/r
 • To netter på førsteklasses hotell i Luang Prabang med frokost
 • Fire netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon på cruiset fra middag dag 4 til frokost dag 8
 • Kaffe, te og vann til alle måltider på cruiset
 • To middager og en lunsj utenom cruiset
 • Presentasjoner og foredrag om bord av skipets cruiseleder
 • Alle utflukter under cruiset
 • Engelsktalende guide på utflukter
 • To netter på førsteklasses hotell i Vientiane med frokost
 • Foredrag av Torbjørn Færøvik
 • Norsk reiseleder fra Vista Travel

Ikke inkludert:
 • Drikke og måltider utover det som er nevnt over
 • Visum til Laos, cirka USD 40 (NB, passet må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemmereisen) Visum betales ved ankomst til Laos
 • Tips til guider, sjåfører, portere, båtmannskap
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Cruise på Mekong
De naturgitte forhold i den øvre delen av Mekong kan være uforutsigbare, inkludert endring i vannstanden (for mye/lite vann) og morgentåke. Vi ber derfor om forståelse for at programmet til tider må endres for å ivareta sikkerhet og logistikk.

Helse
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Ilandstigning skjer via en smal landgang. Skipet har ikke heis og på utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.
Mekong Pearl
Byggeår: 2017
Antall lugarer: 15
Mannskap: 18
Alle lugarer er utvendige og fordeler seg over to dekk. Samtlige er utstyrt med aircondition og bad med WC og dusj. På øvre dekk finner vi restauranten som har en egen baravdeling samt et eget soldekk med tak som kan tas til siden. Et lite spa på hoveddekket tilbyr massasje og er det ideelle stedet for å slappe av.
Classic lugar, hoveddekk: 12 m² med store vinduer som kan skyves til side og fransk balkong.
Superior lugar, hoved- eller øvre dekk: 16 m² med store vinduer som kan skyves til side og fransk balkong.            
Deluxe lugar, øvre dekk: 22 m² med privat balkong.